RUOKA JA SÄILÖNTÄ




KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

6 litraa kuusenkerkkiä
Kerää kerkät, huuhtele ja peitä ne kylmällä vedellä, liota yön yli.

Keitä kerkkiä liotusvedessään n. 2 tuntia ilman kantta. Keittämisen jälkeen lientä tulisi olla pari litraa.
Liotetuista vuosikasvaimista tulee vahva pihkan tuoksu joka voimistuu keittämisen aikana entisestään.

Liemi
Siivilöi liemestä kerkät pois. Mittaa nesteen määrä. Käytä siirapin keittämiseen suurta kattilaa. 5 litran kattila / 2 litralle nestettä. Siirrä kattila levylle. Lisää sokeri vähitellen n. ½ kg sokeria / liemilitra. Jos haluat selvästi makeampaa siirappia käytä hiukan enemmän sokeria.

Keittäminen
Keitä seosta kiehuttaen ja usein sekoittaen noin 2 tuntia ilman kantta paksupohjaisessa ja tilavassa kattilassa. Siirapin väri muuttuu vähitellen punaruskeaksi ja lopulta tumman ruskeaksi.
Kuori keittämisen aikana kattilan reunoille muodostunut vaahto pois. Aluksi vaahto on vaaleanvihreää ja lopussa valkoista.
Keittämisen loppuvaiheessa siirappi kuohahtelee voimakkaasti ja siksi tilava kattila on tarpeen.
Mitä pitempään siirappia keittää, sitä voimakkaampaa ja koostumukseltaan siirappimaista saa. Koostumusta voi testata tiputtamalla lautaselle lusikallinen siirappia. Pisara keskelle vedetään lusikalla vako. Kun vedetty vako ei enää mene umpeen siirappi on valmista.
Kaada siirappi kuumana puhtaisiin kuumennettuihin pieniin lasipurkkeihin. Sulje kannet. Säilytetään kylmässä. Säilytyksessä siirappi jähmettyy vähän lisää.


Siirappia voi käyttää tavallisen siirapin tapaan:
Yrttiteen / teen maustamiseen
Jäätelön kanssa
Lettujen päälle
Jugurttiin, viiliin, rahka- ja kermajälkiruokiin
Pehmeiden juustojen kanssa

Rohdoksena yskän hoitoon 2-3 rkl kerkkäsiirappia sekoitetaan kuumaan veteen tai rommitotiin. Nautitaan kuumana.




KUUSENKERKKÄJUOMA

noin 2 litraa kuusenkerkkiä

noin 4 litraa kiehuvaa vettä

25 g sitruunahappoa

noin 0,5 kg tummaa sokeria

Huuhtele kerkät juoksevalla vedellä. Anna valua hetken. Laita kerkät kuumuutta kestävään kulhoon tai kattilaan.
Kaada päälle kiehuva vesi.
Liuota sitruunahappo pieneen tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita ja lisää kerkkäveteen. Peitä astia liinalla.
Anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi juoma ja lisää sokeria maun mukaan. Pullota ja säilytä jääkaapissa.
Juoma säilyy kylmässä noin viikon.
Säilyvyyttä voi hiukan lisätä kiehauttamalla juoman sokerin lisäyksen jälkeen.