KUUSENKERKKÄSIIRAPPI
6
litraa kuusenkerkkiä
Kerää
kerkät, huuhtele ja peitä ne kylmällä vedellä, liota yön yli.
Keitä
kerkkiä liotusvedessään n. 2 tuntia ilman kantta. Keittämisen
jälkeen lientä tulisi olla pari litraa.
Liotetuista
vuosikasvaimista tulee vahva pihkan tuoksu joka voimistuu keittämisen
aikana entisestään.
Liemi
Siivilöi
liemestä kerkät pois. Mittaa nesteen määrä. Käytä siirapin
keittämiseen suurta kattilaa. 5 litran kattila / 2 litralle
nestettä. Siirrä kattila levylle. Lisää sokeri vähitellen n. ½
kg sokeria / liemilitra. Jos haluat selvästi makeampaa siirappia
käytä hiukan enemmän sokeria.
Keittäminen
Keitä
seosta kiehuttaen ja usein sekoittaen noin 2 tuntia ilman kantta
paksupohjaisessa ja tilavassa kattilassa. Siirapin väri muuttuu
vähitellen punaruskeaksi ja lopulta tumman ruskeaksi.
Kuori
keittämisen aikana kattilan reunoille muodostunut vaahto pois.
Aluksi vaahto on vaaleanvihreää ja lopussa valkoista.
Keittämisen
loppuvaiheessa siirappi kuohahtelee voimakkaasti ja siksi tilava
kattila on tarpeen.
Mitä
pitempään siirappia keittää, sitä voimakkaampaa ja
koostumukseltaan siirappimaista saa. Koostumusta voi testata
tiputtamalla lautaselle lusikallinen siirappia. Pisara keskelle
vedetään lusikalla vako. Kun vedetty vako ei enää mene umpeen
siirappi on valmista.
Kaada
siirappi kuumana puhtaisiin kuumennettuihin pieniin lasipurkkeihin.
Sulje kannet. Säilytetään kylmässä. Säilytyksessä siirappi
jähmettyy vähän lisää.
Siirappia
voi käyttää tavallisen siirapin tapaan:
Yrttiteen
/ teen maustamiseen
Jäätelön
kanssa
Lettujen
päälle
Jugurttiin,
viiliin, rahka- ja kermajälkiruokiin
Pehmeiden
juustojen kanssa
Rohdoksena
yskän hoitoon 2-3 rkl kerkkäsiirappia sekoitetaan kuumaan veteen
tai rommitotiin. Nautitaan kuumana.
noin 2
litraa kuusenkerkkiä
noin 4
litraa kiehuvaa vettä
25 g
sitruunahappoa
noin
0,5 kg tummaa sokeria
Huuhtele
kerkät juoksevalla vedellä. Anna valua hetken. Laita kerkät
kuumuutta kestävään kulhoon tai kattilaan.
Kaada
päälle kiehuva vesi.
Liuota
sitruunahappo pieneen tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita ja lisää
kerkkäveteen. Peitä astia liinalla.
Anna
juoman tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi
juoma ja lisää sokeria maun mukaan. Pullota ja säilytä
jääkaapissa.
Juoma
säilyy kylmässä noin viikon.
Säilyvyyttä
voi hiukan lisätä kiehauttamalla juoman sokerin lisäyksen jälkeen.